Aantal faillissementen op recordlaagte, maar waakzaamheid geboden
Ondanks de verplichte sluitingen sinds corona ligt het aantal faillissementen op een recordlaagte. De talrijke beschermingsmaatregelen vanuit de overheid spelen hierin een prominente rol. Het gaat dan onder andere over een moratorium op faillissementen, de verlenging van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, uitstel, verlaging of vrijstelling van de RSZ-betaling, crisisleningen of de uitbreiding van technische werkloosheid, illustreert studiebureau Graydon. De gevolgen van de coronacrisis zullen pas dit jaar merkbaar worden. Op vlak van debiteurenbeheer vraagt dit gegeven een verhoogde waakzaamheid. Want in 2022 worden 10 procent meer Belgische faillissementen verwacht. Schakel dus op tijd een professionele partij in zoals Invordering, het incassoteam van Interius Advocaten. Met deze partner onder de arm hou je een helder zicht op de situatie en grijp je gezamenlijk tijdig in waar actie vereist is.
Enkele cijfers
Wanneer we de faillissementscijfers van vorig jaar regionaal opsplitsen, kunnen volgende zaken opgetekend worden:
- In 2021 gingen er in Vlaanderen 3.659 zaken overkop. Dat is 13,1 procent minder dan in 2020 en 36,5 procent minder dan het jaar voordien.
- Antwerpen is koploper, met 1.265 faillissementsuitspraken.
- Oost-Vlaanderen volgt, met 812 faillissementen.
- In het Brussels gewest werden vorig jaar 1.359 bedrijven failliet verklaard, ruim 14 procent minder dan in 2020 en zelfs meer dan een halvering (-55,8 procent) tegenover 2019.
- In Wallonië waren er 1.830 faillissementsvonnissen, een daling met ruim 12 procent op jaarbasis.
Al zitten de cijfers vandaag op een recordlaagte, dit jaar is een grotere alertheid op vlak van debiteurenbeheer raadzaam.
Uit onderzoek van Euler Hermes, wereldwijd de grootste kredietverzekeraar, blijkt dat na twee jaar van daling de faillissementen wereldwijd in 2022 met 15 procent zullen stijgen. Wegens talrijke steunmaatregelen vanuit de overheid wordt dat cijfer in België naar alle waarschijnlijkheid getemperd naar 10 procent.
Professioneel debiteurenbeheer met Invordering
De crisis die Covid-19 veroorzaakt heeft, creëert momenteel een tikkende tijdbom op vlak van faillissementen en wanbetalingen. Wees extra voorzichtig, en trek zelf tijdig aan de alarmbel wanneer je merkt dat er sprake is van wanbetaling. Doe daarbij een beroep op de onnavolgbare expertise van Invordering. Freek VAN NECK, één van de experts die jou als schuldeiser bijstaat, zorgt voor een oplossing op mensenmaat via een bijzonder incassotraject.