
Vlaamse bedrijven onder druk: waarom incasso geen bijzaak is
De economische situatie in Vlaanderen wordt steeds grimmiger. In het eerste kwartaal van 2025 gingen maar liefst 1.749 bedrijven failliet – een triest record dat de kwetsbaarheid van ondernemingen blootlegt. Dat is bijna 32% meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Hoewel de overheidsmaatregelen tijdens de coronaperiode tijdelijk wat ademruimte boden, stijgen de faillissementscijfers opnieuw sinds die steun is weggevallen.
Harde cijfers, vooral in Vlaanderen
De stijging is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Vooral Vlaanderen wordt hard geraakt, met een stijging van 24% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In Brussel (+19,4%) en Wallonië (+11,2%) zijn de verschillen minder uitgesproken. Deze faillissementen zorgen niet alleen voor een toename in werkloosheid, maar ook voor toenemende druk op toeleveranciers, klanten én partners.

Bouwsector zwaarst getroffen
Opvallend: vooral de bouwsector krijgt rake klappen. In de eerste drie maanden van 2025 werden 742 faillissementen in de sector geregistreerd – dat is meer dan de helft boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Kleine bedrijven worden het zwaarst getroffen. Ook de retail en horeca blijven in de gevarenzone, met respectievelijke stijgingen van ruim 15% en 20%.
Tijdig incasso opstarten
In dit economische klimaat is het cruciaal om je bedrijf proactief te beschermen tegen betalingsachterstanden en wanbetaling.
De incassodiensten van Invordering helpen je snel en doortastend te handelen. Door meteen op te treden bij openstaande vorderingen, vermijd je dat achterstallige betalingen ontaarden in definitieve verliezen.
Juridisch onderbouwde aanpak, mét resultaat
Onder begeleiding van advocaat Freek VAN NECK van Interius Advocaten biedt Invordering een juridisch sterk incassotraject. Geen standaardaanpak, maar een gedegen traject dat aangepast is aan jouw sector en situatie. Dit vergroot de kans op een succesvolle inning – en verkleint de kans dat jouw onderneming slachtoffer wordt van de volgende faillissementsgolf.
Dit artikel is gebaseerd op informatie van het Belgische Statistiekbureau Statbel en de anlayse ervan door De Tijd.